KAKŠNO DIETO SMO IZBRALI?
Prvič: NE BOSTE LAČNI! Namen ni hujšanje, je pa krasen
stranski produkt. Če boste želeli rezultate se boste prehranskega režima morali
držati 200%. Zakaj? Ker bo sestavljena tako, da odstrani VSE možne vnetne spodbujevalce,
da omili in zaustavi alergijska stanja, da odstrani strupe in pripravi
organizem, da se zopet sam loti presnove. Vsak napačen korak vas bo zopet vrgel
na začetek. Dobra novica je, da tak režim vzpostavimo za krajše obdobje, potem
pa sami testiramo katero od »prepovedanih« živil vam krade energijo, packa
črevesje in povzroča alergije.
IZJEME: Če imate artritis, osteoartritis, putiko,
fibromialgijo, AIDS, kronične bolezni, avtoimune bolezni, ki so pogojeni z
vnetnimi procesi se boste takšne diete morali posluževati še kar nekaj časa, da
boste stanje lahko vzdrževali. Vsak je drugačen, vsak bo na koncu sam presodil
kaj mu najbolj paše.
ODSTRANILI BOMO IZ PREHRANE:
Sadje, ker povzroča napenjanje in vrenje.
Gluten, ker je največji krivec za avtoimune bolezni,
predvsem Hašimoto, ker je alergen, ker zastruplja in packa črevesje, zmanjšuje
absorbcijo. Odstranili pa bomo tudi domala ves škrob, ker je v prvi fazi
potrebno presnovo čimbolj razbremeniti.
Sladkor v katerikoli obliki, ker povzroča alergije, vnetja,
napihuje, hrani kandido, uničuje dobre bakterije, dviguje inzulin, dviguje
kortizol, povzroča sindrom razdražljivega črevesja in je posredni krivec za
prepustnost črevesja.
Mlečne izdelke, ker so alergeni ali visoko intolerantni,
povzročajo, večajo sluzi, so slabo prebavljivi in ne vsebujejo človeku dobrih
bakterij, saj mlečne bakterije živijo pri temperaturi 70 stopinj in tako v
našem črevesju ne najdejo svojega doma.
Oreščke (razen malih količin domačih), ker so eni izmed največjih
alergenov, predvsem zaradi postprodukcije v kateri so obdelani z vsemi mogočimi
kemikalijami, da ne postanejo žarki in se v njih nikoli ne naselijo niti črvi.
Slabo maščobo, kar pomeni predelana olja in margarino, ker
je toksična, je velik motilec hormonov ter skupaj s sladkorjem maši vene, packa
jetra in dviguje slab holesterol.
Stročnic, ker napenjajo in v tem času niso ravno najboljša
izbira.
JEDLI BOMO:
2x dnevno tekočo hrano ( juhice, stiskančke – šele v drugi
polovici) obogatene z dobrimi proteini, bogate z vlakninami, maščobami,
minerali in vitamini
1x na dan trdi obrok , ki bo vseboval čimveč: omega 3
esencialnih maščob, dobrih prebiotikov, kalija, magnezija, aminokislin in
vitaminov. Jedli bomo jajca s čim manj beljaka, mastne ribe, zeleno zelenjavo,
fermentirano hrano za dobre bakterije, škrob, ki vpija strupe kot je prekuhan
riž, lan, chija semena …
NAJBOLJŠA ZELENJAVA: ohrovt, por, čebula, cikorija in
topinanbur. Tale šopek zelenjave bomo dodali sleherni juhi in se trudili, da je
bo čimveč na našem jedilniku. Vsebuje največ frktooligosaharidov FOS, ki so
hrana za dobre bakterije, oziroma prebiotiki. Zelje, ki je polno l glutamina,
ki ga bomo jedli z veliko žlico, da dosežemo celjenje.
SADJE: jagodičevje, predvsem borovnice, robide, slive in
jabolka samo kot dodatek smoothijem
PROTEINI: najboljši vir je plava riba polna z Omega 3
maščobnimi kislinami (najbolj protivnetno), kamor sodijo losos, sardela, skuša,
tunj (ne iz konzerve), piščančje meso, predvsem juha z kožo in parklji vred;
medtem ko rdeče ni ravno v kategoriji protivnetne hrane z izjemo kostne juhe.
Brezglutenski škrob je
namenoma odstranjen iz prve stopnje (10 dnevnega režima), ker še vedno močno
obremenjuje črevesje. Če ste lačni in potrebujete več energije dodajte k vsaj
enemu obroku dnevno congee (razkuhan
riž) ali kašo iz ovsenih kosmičev. Ajdo,
proso, kvinojo in ostale neglutenske žitarice pa raje prej skalite, da bodo
bolje prebavljive. Med dober škrob pa sodi vsa oranžna zelenjava, polna
karotenoidov s sladkim krompirjem na čelu.