SPREMLJAJTE NAS

Kakšno povezavo ima psiho trening s črevesjem?


Ogromno!

Naredite vsak dan
eno nalogo in
čustvena nihanja
se bodo razkadila!

KAR BOSTE NAREDILI
DANES, BO VPLIVALO
NA VSE VAŠE JUTRI!



POMEMBNO
Da vse deluje, je izredno
pomembno, da vsak dan spijemo
vsaj 9 kozarcev vode (lahko Donat).

Vsak obrok mora vsebovati
zelenjavo.

Kakanje vsak dan.

KAJ MORATE OBVEZNO
PRIPRAVITI PREJ IN JESTI VSAK DAN

Kadarkoli boste lačni, kot samostojen obrok ali prilogo boste jedli:
KOSTNO JUHO
CONGEE
FERMENTIRANO

______________________

ZDRAVI IN CELI

KOSTNA JUHA

PORCIJE: za 1 teden / ČAS PRIPRAVE: 10 ur / JEMO: 3x na dan


SESTAVINE
6 majhnih telečjih kolenskih kosti
z vsem kar visi od njih
gomoljna zelena
petršilj
koleraba
korenje
por
čebula
česen
sol


PRIPRAVA
Kosti premažemo z kokosovim
oljem, da se ne zažgejo in jih
popečemo v pečici (lahko to
spustite, je pa boljši okus juhe).
Naložimo jih v velik lonec in
prelijemo s tremi litri, če je le
mogoče filtrirane vode. Jaz imam
svoj mini kuhalnik na mini plinsko
bombo na balkonu, ker tale župca
se kuha najmanj 10 ur na malem
ognju. Potem jo odcedimo in čisto
juhico solimo, sicer porabimo
dvakrat toliko soli, okusa pa je
manj, pa še jod se porazgubi.





KAJ JE TAKO DOBREGA V NJEJ?
Želatinasta juha je v bistvu kolagen, ki je najmočnejši zdravilec črevesja na planetu. Vsaj dokler poznamo samo tega. Želatina je nakopičena z glicinom – močno protivnetno aminokislino in bogata z nutrienti kot so: magnezij, prolin, glutamin in arginin, pomočniki in gradniki pri celjenju. Vse to igra pomembno vlogo pri celjenju prepustnega črevesja in ulkusov, krepitvi kosti, hujšanju, balansiranju mikrobiote ter krepitvi celotnega imunskega sistema. Ker je zdravje črevesja pomembno, da imamo energijo, moč in bistro glavo, je najboljše kar lahko zanj naredimo prav to, da jemo vsak dan (vsaj teh 42 dni) kostno juho.


VARUJE IN OBNAVLJA SKLEPE Sestavni del sklepov je hrustanec, ki mora imeti veliko maziva, da se ob pregibu sklepi drgnjejo. Kolagen je gradnik in olje, da sklepi ne »zaribajo«. Juhica je bogata tudi z glutaminom, ta pa je kot cement; gradnik, ki je pomemben za obnovo pri artrozah in artritisu.


BRIŠE GUBE – POMLAJUJE KOŽO
Vse drage kreme vsebujejo kolagen, ki neposredno čvrsti in napenja kožo. Vendar je, veliko bolj učinkovito, če kalogen krepimo od znotraj. Ko pijemo juho, praktično iniciramo kalogen in hialuron v podkožje, tam kjer nastaja nova koža, kamor navadno kreme niti ne uspejo prodreti. S tem hidriramo kožo in brišemo gube..


KORISTEN NASVET
Juho precedimo in shranimo v lončke za ozimnico, damo v hladilnik ali zmrznemo v kocke.
Juho lahko jemo za zajtrk, kot malico ali vmesni obrok, če ste lačni v službi in ko nimate kaj bolj pametnega za jesti.

______________________

HRANA ZA RAZSTRUPLJANJE IN POLNJENJE HKRATI

CONGEE

ČAS PRIPRAVE: 3 ure na majhnem ognju / JEMO: zajtrk, lahko pa tudi dodatek kosilu





SESTAVINE
1 skodelica riža
1/2l vode
šcep soli


PRIPRAVA
1.
Skodelico belega riža popolnoma
razkuhamo, da ta razpade in
struktura riža praktično izgine.
Resnično ostane samo kaša.
Posolimo po okusu in ga pustimo,
da je nekako v kašasti obliki; v
nekaterih primerih naletimo celo
na juho. Jaz imam raje malo
gostejšo čorbo.
2.
V voku ali ponvi na hitro
prepražimo zelenjavo ( na
kokosovi maščobi ) in sicer:
čebulo, por, brokoli, korenje, če
imamo še nekaj listov cikorije in
bogato začinimo s karijem ali zgolj
s kurkumo. Videli boste, kako
nasitna in lahka jed je.

ZAKAJ?
Popolnoma razkuhan, bio bel riž. To je osnova obroka, ki ga kuhajo in so ga znanstveno potrdili že kitajski zdravilci, ni pa popolnoma nič novega našim babicam. Vedno so ga dajali bolnikom, da so hitreje okrevali in se okrepili. Samo ob obilici vsega smo na to malce pozabili. S toplim, lahkim jutranjim obrokom poskrbimo, da se zaneti ogenj presnove na najbolj nežen način.


Konđi paše obnovi naše energije. Sam razkuhan riž poskrbi zato, da posrka toksine na celi poti presnove, ob tem pa popolnoma nič ne obremenjuje organizma, lahka zelenjava, pa nas znova napolni. Obstajajo različni recepti, za različne zdravstvene potrebe; kot je npr. kurja juhica za osnovo, ki vedno krepi organizem. Za črevesje imate nekaj idej spodaj.

NEKAJ IDEJ
  • Congee z naribanim jabolkom in cimetom
  • Congee z fermentirano salso
  • Congee s kostno juho in korenjem
______________________

ZA DOBRO PRESNOVO

FERMANTIRANO

JEMO: vsaj eno žličko ob vsakem obroku




PRIPRAVA OSNOVE
1. Za aktivacijo fermentacije lahko vzamete 3-4 kapsule probiotikov, ki jih stresete v kozarec stisnjenega soka zelene. 2. Druga varianta pa je, da na tržnici in po novem celo v trgovini kupite pol litra zelnice (vode od kislega zelja). Zadosti bo, če v litrski kozarec v katerega ste naložili svojo najljubšo različico zelenjave daste tretjino ene ali druge kulture.


POSTOPEK FERMENTIRANJA
Zelenjavo na drobno sesekljamo (lahko uporabimo sekljalnik ) in jo pomešamo v veliki posodi ter ji dodamo sok zelene oziroma zelja (s kulturo). Zmes damo v steklene kozarce in zalijemo, da plava. Pri tem dobro stlačimo, da gredo ven vsi mehurčki zraka. Najbolje, da na vrhu zataknemo dve leseni paličici za obtežitev. Prekrijemo in zapognemo še z listom zelja. Kozarec zapremo samo z gazo, da ima vrenje kam uhajati. Pustimo na toplem 4 – 7 dni. Poleti se bo hitreje ustvarila fermentacija. Vmes lahko poskusite, če se vam zdi dovolj kislo. Ker je zelnica že slana, nič več ne solimo, pri probiotični osnovi pa dodamo v vodo tudi sol. Na koncu vse lepo in tesno zapremo, ter postavimo do izpraznjenja zalog v hladilnik.
Fermentirana zelenjava in fermentirane pijače so natrpane z
esencialnimi encimi in dobrimi bakterijami, kar je osnova za dobro
presnovo, še posebej so problematične vlaknine. Ob veliko lažji prebavi
surove zelenjave, pa dobimo še pravo naselje encimov, s katerimi ima
organizem priložnost, da se obnovi. Fermentirana hrana ima zavidljivo
veliko študij v dobrobit našega zdravja. Preprečuje razmah bakterijam
salomonele, coli ter glivičnim kolonijam. Tvori živi zid pred patogenimi
bakterijami v tankem črevesju.
Bodočim mamicam in doječim omogoča, da se razvijejo dobre bakterije
pri dojenčku.
Uravnava slo po sladkorju in s tem regulira težo.
Fermentirana hrana je eden najboljših kelatorjev. Dobre bakterije vežejo
nase in pomagajo izplavljanje toksinov, vključno s težkimi kovinami in
pesticidi.

KATERA ZELENJAVA JE NAJBOLJŠA?
Glavno vlogo igra seveda zelje in takoj za njim korenje. Da ne bo
dolgčas pa se poigrajte z dodajanjem okusov: pese, paprike,
paradižnika, feferona, ingverja, sladkega krompirja, topinamburja, kar
vam je najljubše. Ne pozabite na začimbe: timijan, janež, origano, ingver,
peteršilj, koriander, cimet, …

NEKAJ IDEJ
Fermentirana Salsa – rahlo pikantna je čudovita kombinacija
lacto-fermentov paradižnika, čebule, česna, pikantnih feferonov,
zelenega koriandra, jabolčnega kisa in ene od osnov, da fermentacija
sploh poteka! Super se kombinira z mesom, takosi …
Dvojni jabolčni sok z ingverjem – sveže stisnjena jabolka – sok že sam
od sebe hitro fermentira, lahko pa mu pomagamo še z žličko kisa in
dvema kapsulama probiotika. Ce želite dodati še malo ognja izcedite
eno cajno žličko soka iz ingverjeve korenine. Pustite stati dva do tri dni
odprto. Ko servirate potresite malo s cimetom.
Kefir iz kokosove vode – osvežilna pijača, s katero koža kar zažari.
Žličko kefirjeve kulture ( če je nimate doma, ga lahko kupite preko
spleta: (https://kefirko.com/sl/pridobite-kefirna-zrna/), ki traja večno
dodamo litru kokosove vode. Obogatimo lahko okus s ščepcem cimeta,
ingverja …



Zdaj smo si naredili zaloge za nekaj dni in
lahko zadihamo.






IZBERITE SVOJ PAKETEK
DODATKOV, KI JIH BOSTE SAMO VI
V OKVIRU TE AKCIJE DOBILI ZA
10% CENEJE!

Vsi, ki ste v akciji boste lahko kupovali vse izdelke iz paketka vseh 42. dni s posebno kodo za popuste.
Vaša koda: 18180707


Zakaj jih res potrebujete in kako vam bodo pomagali, si preberite tukaj!










DNEVNIK BO VAŠ NADZORNIK,
PRIJATELJ IN ZAUPNIK,
KI GA POTREBUJETE



Vaš opomnik bo dnevnik! Ok, niste v šoli in ne bo vam treba pisati romanov. Naredili boste nekaj kljukic, morda kakšno
opombo, zaznamek, misel. Smo vam večinoma napisali že mi, vi samo sledite vsak dan in odkljukajte narejeno. Naučite se
napisati svoj občutek, svoje doživetje v enem stavku.
Natisnite 42 listov in si vsak dan enega nalepite na hladilnik. Zvečer odkljukajte, naredite zaključek dneva in to je to.







ODSTRANITE IZ HLADILNIKA

Sladkor vseh vrst
Mlečne izdelke
Vse vrste moke
Vsa olja, razen oljčnega
Sadje






KAJ SI KUPITE, ČE NIMATE?


Nekaj fermentiranega, naprimer kislo zelje, vložen ingver (ingver na oddelku eksotike)
Ovsene, riževe ali kvinojine kosmiče za poridge – razkuhana kaša (Hofer, bio)
Bel riž za congee (Hofer, bio)
Kokosovo maščobo
Namesto smetane lahko uporabljate kondenzirano kokosovo mleko








PODPORA SKUPINE

Da boste imeli oporo, se prijavite v našo zaprto skupino na Facebooku (Futuristic Clinic).


Zdaj ste pripravljeni!
Preden se zapodite na 42. dnevno pot, se sprehodimo po
navodilih, da vam bo enostavneje spremljati ves režim.






KAKO POTEKA DAN V AKCIJI?









Vsakič, ko se vrnete na stran vas
pričaka vaš dan, pa čeprav ste
dva dneva prešpricali. Brez slabe
vesti, brez da bi kaj važnega
izpustili!


Vaša vsakodnevna naloga, ki jo
preberete, napišete, če je kaj
potrebno, odkljukate in greste
dalje. To so drobni kamenčki
velikih sprememb!




Tukaj vas bodo čakali vsak dan
drugi recepti, če malo prebrskate,
pa so pod vsakim skriti tudi drugi,
kar vam daje možnost izbire.










Vedno bodo pri roki recepti in
ideje za tri jedi, ki nas bodo ves
čas zdravile, to je pravzaprav
edina zares obvezna hrana, s
katero kombiniramo vse ostalo.




Vsak dan boste preverili, če je
jeste prave odmerke, saj se bo
vmes malce spremenilo!
Lahko boste prebrali zakaj
DODATKE resnično potrebujete
bolj od zdravil proti bolečinam ali
napenjanju, kislini in alergijam.








Nirvana fitnes vam je pripravila le
dve različni vaji in test, da
razgibamo črevesje.

















Vsak dan vas bo čakal nov izziv,
moj dnevnik in slastni recepti.









Tukaj je nekaj razlag za
znatiželjne! Berete jih lahko
kadarkoli boste želeli vedeti več.











Tukaj boste našli vse o tem kaj,
kako, zakaj kaj jemo ali ne jemo.
Preberite obvezno, da boste
lahko sami sestavljali jedilnike.




















































































































































Prebavni trakt
Zdravje, a tudi bolezen, se začenjata v črevesju
V njem se nahaja preko 100 000 000 000 000 bakterij v črevesju
Poleg tega so vedno prisotni tudi: Aerobi, anaerobi , glivice in kvasovke, 

Ščit pred telesu tujimi mikroorganizmi
Spodbuja metabolizem in prekrvavitev v črevesni sluznici 
Spodbuja peristaltiko ( gibanje)
Pomaga pri absorpciji
Vpliv na imunski sistem

Vloga črevesne flore:
Ščit pred telesu tujimi mikroorganizmi
Spodbuja metabolizem in prekrvavitev v črevesni sluznici 
Spodbuja peristaltiko ( gibanje)
Pomaga pri absorpciji
Vpliv na imunski sistem

Obramba organizma skozi prebavni trakt
Želodčna kislina in prebavni encimi
Fiziološka flora in sluz
Igra protiteles
Črevesni epitel
Peyerove plošče, limfociti T in B 
Mezenterijalni limfni vozli

Ko pride do prepustnosti črevesja
Alergije
Intoleranca glutena, celiakija
Kronične infekcije sluznic, mehurja, vagine..
Karcinom črevesa
Kronična utrujenost
Vnetje sklepov
Hormonske motnje
Psihološke motnje

Hormoni in prepustnost črevesja
Težave pri uravnavanju insulina in sladkorja
Neravnovesje kortizola ( najprej visok, kasneje nizek)
Diabetes
Porast teže
Šibke nadledvične žleze
Nespečnost
Neplodnost
Hashimoto
Kronična utrujenost

Diagnostika
Standardni test za sindrom prepustnega črevesja je test z manitolom in laktulozo. Pri obeh snoveh gre za vodotopne molekule, ki jih telo ne more uporabiti. Manitol se zlahka absorbira pri ljudeh z zdravimi črevesnimi oblogami. Molekula laktuloze je večja in se le rahlo absorbira. Oseba popije raztopino, ki vsebuje tako manitol kot laktulozo. Šest ur se zbira urin in količina obeh snovi, prisotnih v urinu, odraža, koliko obeh je prešlo v telo. Testiranja zdravih ljudi kažejo visoke ravni manitola in nizke ravni laktuloze. Visoke ravni obeh molekul kažejo na stanje prepustnosti črevesa. Nizke ravni obeh molekul kažejo na splošno malabsorpcijo (pomanjkljivo prehajanje) vseh hranil.  

Kaj pravi medicinska stroka?
"Sindrom prepustnega črevesja" naj bi vključeval simptome kot so napihnjenost, plini, krči, občutljivost na hrano, bolečine in nelagodje. Vendar v medicini velja za nekakšno skrivnost.
"S stališča uradne medicine gre za precej sivo področje", trdi gastroenterolog Donald Kirby, Dr.med., direktor Centra za humano prehrano na Clevelandski kliniki.  "Zdravniki ne vemo dovolj o črevesju, ki je naš največji organ imunskega sistema.” (webMD)

KAKŠNO DIETO SMO IZBRALI?

Prvič: NE BOSTE LAČNI! Namen ni hujšanje, je pa krasen stranski produkt. Če boste želeli rezultate se boste prehranskega režima morali držati 200%. Zakaj? Ker bo sestavljena tako, da odstrani VSE možne vnetne spodbujevalce, da omili in zaustavi alergijska stanja, da odstrani strupe in pripravi organizem, da se zopet sam loti presnove. Vsak napačen korak vas bo zopet vrgel na začetek. Dobra novica je, da tak režim vzpostavimo za krajše obdobje, potem pa sami testiramo katero od »prepovedanih« živil vam krade energijo, packa črevesje in povzroča alergije.

IZJEME: Če imate artritis, osteoartritis, putiko, fibromialgijo, AIDS, kronične bolezni, avtoimune bolezni, ki so pogojeni z vnetnimi procesi se boste takšne diete morali posluževati še kar nekaj časa, da boste stanje lahko vzdrževali. Vsak je drugačen, vsak bo na koncu sam presodil kaj mu najbolj paše.

ODSTRANILI BOMO IZ PREHRANE:

Sadje, ker povzroča napenjanje in vrenje.

Gluten, ker je največji krivec za avtoimune bolezni, predvsem Hašimoto, ker je alergen, ker zastruplja in packa črevesje, zmanjšuje absorbcijo. Odstranili pa bomo tudi domala ves škrob, ker je v prvi fazi potrebno presnovo čimbolj razbremeniti.

Sladkor v katerikoli obliki, ker povzroča alergije, vnetja, napihuje, hrani kandido, uničuje dobre bakterije, dviguje inzulin, dviguje kortizol, povzroča sindrom razdražljivega črevesja in je posredni krivec za prepustnost črevesja.

Mlečne izdelke, ker so alergeni ali visoko intolerantni, povzročajo, večajo sluzi, so slabo prebavljivi in ne vsebujejo človeku dobrih bakterij, saj mlečne bakterije živijo pri temperaturi 70 stopinj in tako v našem črevesju ne najdejo svojega doma.

Oreščke (razen malih količin domačih), ker so eni izmed največjih alergenov, predvsem zaradi postprodukcije v kateri so obdelani z vsemi mogočimi kemikalijami, da ne postanejo žarki in se v njih nikoli ne naselijo niti črvi.

Slabo maščobo, kar pomeni predelana olja in margarino, ker je toksična, je velik motilec hormonov ter skupaj s sladkorjem maši vene, packa jetra in dviguje slab holesterol.

Stročnic, ker napenjajo in v tem času niso ravno najboljša izbira.

JEDLI BOMO:

2x dnevno tekočo hrano ( juhice, stiskančke – šele v drugi polovici) obogatene z dobrimi proteini, bogate z vlakninami, maščobami, minerali in vitamini

1x na dan trdi obrok , ki bo vseboval čimveč: omega 3 esencialnih maščob, dobrih prebiotikov, kalija, magnezija, aminokislin in vitaminov. Jedli bomo jajca s čim manj beljaka, mastne ribe, zeleno zelenjavo, fermentirano hrano za dobre bakterije, škrob, ki vpija strupe kot je prekuhan riž, lan, chija semena …

NAJBOLJŠA ZELENJAVA: ohrovt, por, čebula, cikorija in topinanbur. Tale šopek zelenjave bomo dodali sleherni juhi in se trudili, da je bo čimveč na našem jedilniku. Vsebuje največ frktooligosaharidov FOS, ki so hrana za dobre bakterije, oziroma prebiotiki. Zelje, ki je polno l glutamina, ki ga bomo jedli z veliko žlico, da dosežemo celjenje.

SADJE: jagodičevje, predvsem borovnice, robide, slive in jabolka samo kot dodatek smoothijem

PROTEINI: najboljši vir je plava riba polna z Omega 3 maščobnimi kislinami (najbolj protivnetno), kamor sodijo losos, sardela, skuša, tunj (ne iz konzerve), piščančje meso, predvsem juha z kožo in parklji vred; medtem ko rdeče ni ravno v kategoriji protivnetne hrane z izjemo kostne juhe.

Brezglutenski škrob je namenoma odstranjen iz prve stopnje (10 dnevnega režima), ker še vedno močno obremenjuje črevesje. Če ste lačni in potrebujete več energije dodajte k vsaj enemu obroku dnevno congee (razkuhan riž) ali kašo iz ovsenih kosmičev. Ajdo, proso, kvinojo in ostale neglutenske žitarice pa raje prej skalite, da bodo bolje prebavljive. Med dober škrob pa sodi vsa oranžna zelenjava, polna karotenoidov s sladkim krompirjem na čelu.













KAR BOSTE NAREDILI DANES,
BO VPLIVALO NA VSE VAŠE JUTRI!






FUTURISTIC BLOG

ODPUSTITE SI

Eno najtežjih priznanj je, da smo naredili napako, ki je lahko včasih usodna. Kako odpustiti sebi in drugim ali celo prositi za odpuščanje? Kakšne so posledice neporavnanih računov z vestjo?

PREBERI VEČ
INSTAGRAM
PRIJAVITE SE