SPREMLJAJTE NAS


DNEVNI IZZIV



SPIMO ZATO, KER SE NAM MEDTEM ČISTIJO MOŽGANI, SICER ZNORIMO IN ZBOLIMO.

SPANJE JE REŠITEV ZA NAŠE ZDRAVJE




S spancem pridobimo ogromno, ker:
Nas regenerira
Z melatoninom dobimo dovolj antioksidantov, da deluje imunski sistem za nas in ne proti nam.
Ponoči - v spanju hujšamo, ko se kortizol končno zniža …
Proizvajamo seratonin, ki nas dela srečnejše …
So sanje detox naše duše, naših čustev …
Ima telo končno čas postoriti v miru, kar zaradi stresa skozi dan ni uspelo …
Takrat nastaja rasni hormon, ki ni samo za rast, temveč naš največji dragulj proti staranju …


KAJ LAHKO NAREDIMO ZA TRDEN SPANEC BREZ USPAVALNIH TABLETK

Če ne spimo – znorimo. To ni le rima, to so poznali Japonci pred mnogo leti, kot eno najkrutejših oblik mučenja.Pomanjkanje spanja je navadno povezano s preveliko aktivnostjo stresnega hormona in s tem zmanjšanja melatonina, ki regulira naš bioritem spanja, in pa znižanje nivoja rastnega hormona. Pravzaprav lahko rečemo, da je ravnovesje hormonov bistveni faktor za kvaliteto spanja.


HORMONI IN SPANJE



Nizek nivo progesterona je povezan z nizkim seratoninom, pogosto depresijo, PMS jem, vse to pa vodi v nespečnost.
Kadar se zbujamo sredi noči in štejemo ovce, je zato kriva nadledvična žleza – stres.
Če ne moremo zaspati je to znak, da se ne tvori melatonin.


Spanje je ena od najbolj subtilnih mehanizmov, najprej povezaih s hipotalamusom, ki vpliva na našo notranjo uro, znano pod imenom "biološka ura telesa”, katere glavna naloga je, da nas uspava in zbuja. Dejavniki, ki so vezana na to pa so: naša telesna temperatura, izpostavljenost svetlobi, stanje naših hormonov – predvsem stresnega kortizola in adrenalina, melatonina, ščitničnega hormona in progesterona. Bolj kot je visoka temperatura, bolj smo budni in šele ko začne delovati melatonin, temperatura pade, mi pa se potopimo v bolj globok spanec in istočasno se lahko polnijo tudi zaloge rastnega hormona. Takrat se telo obnavlja. Obnavlja se naša fizična moč, obnavlja se nadledvična žleza in z njo tudi vsi organi. Vsak ob svoji uri. Poleg lepotnega spanca ne smemo pozabiti, da sproščanje rastnega hormona v spanju, topi tudi odvečne kilograme. Res je, da rastni hormon z leti pada, vendar ga uničujemo tudi s slabim spancem in posledično nizkim melatoninom. Zgubljamo moč obnove organizma, topljenja maščobe in prav zato dobivamo vse večji maščobni obroč okoli trebuha. Tega se nikakor ne znebimo prej, dokler ne znižamo stresa in ne spimo redno med enajsto in eno zjutraj.

Če se zbujate med 2 in 4 uro zjutraj, če imate zvečer velik apetit, predvsem po sladkem, kruhu in slabih ogljikovih hidratih, potem je za vašo nespečnost kriv kortizol. Spanje je glavni regulator hormonov, ki so odgovorni za apetit. Hormon, odgovoren za željo po hrani pade kar za 18 %, če imamo kvalitetno spanje. Zato bi morale diete kot prvo vsebovati predpisanih 8 ur spanja! In to ponoči!

Poleg slabega počutja neprespanosti, pomanjkanja energije, vedno večjega obroča maščobe okoli pasu pa je pomanjkanje spanja povezano tudi z infekcijami, to pa vodi v niz resnih bolezni, vključno z rakom, osteoporozo, revmatizmom, artritisom ...




USTVARITE IDEALNO "OZRAČJE" ZA HORMONSKO URAVNOTEŽENO SPANJE



SVETLOBA
Naredite svojo spalnico temno, kot je to mogoče. Test zato je, da pred seboj ne vidite niti svoje roke. Umaknite iz nočne omarice vse lučke, telefon, budilko; vse, kar seva in ima lučko obrnite stran od sebe. Zakaj? Raziskave so pokazale, da celo majhen žarek svetlobe vpliva na receptorje kože, ki pošljejo sporočilo v možgane, ti pa porušijo naš bioritem in s tem proizvodnjo melatonina. Vse digitalne naprave z valovanjem motijo delovanje melatonina in seratonina. Elektro magnetni žarki imajo izredno slabo delovanje na naše počutje in dokazano vplivajo na večjo možnost obolelosti za rakom.

Pozor! Zbuditi pa se morate z jutranjo svetlobo, saj vam ti prvi nežni žarki zvišujejo libido in plodnost, moškim se celo poveča število spermijev, in kot bi rekli stari Taoisti, zdrav moški se zbuja s korenino pokonci.

Uporabite nežno svetlobo
Naj bo vaša svetilka v spalnici čim bolj difuzna, naj se celo telo počasi pripravlja k počitku. Če imate navado v postelji še kaj prebrati, uporabite zato lučko, ki jo pripnete na knjigo in osvetljuje le stran. S tem ne boste motili partnerja in preobremenili oči. Kadar ponoči vstanete nikar ne prižigajte luči, da vaši senzorji ne bodo dobili informacije, da je čas za bujenje.

Namesto televizorja vklopite ljubezensko življenje
Kot smo že omenili vse, ki ima elektromagnetno valovanje, moti naše hormone, poleg tega pa nam televizija vznemiri domišljijo in ni ravno najboljše sredstvo sproščanja, pa čeprav mi mislimo, da se s tem umirimo. Veliko boljše za pravilno delovanje hormonov je seksualno življenje. Več kot ga imamo, bolje nam funkcionirajo hormoni in več si ga bomo želeli. Malce začaran krog, vendar deluje.


TOPLOTA
Za pravo temperaturo najprej poskrbimo, da prostor nima več kot 22 stopinj, še bolje pa je, da jih ima malo manj. Raje si privoščimo perjanico, ki nas bo pozimi grela in poleti hladila. In še ena stvar je pomembna za optimalno temperaturo in to je, da spimo vedno goli. Tako se telo samo temperira kot mu je prav. Celo vojaki spijo v spalnih vrečah goli in to ravno zato, da jih ne zebe.


ZVOK
Če živite v hrupni soseski bo najbolje, da investirate, če že ne v izolacijo, vsaj v ušesne čepke. Ti vas bodo obvarovali tudi pred preglasnim smrčanjem partnerja. Ko izbirate budilko imejte v mislih, da niste v vojski. Zelo pomembno je, da se telo ne zbudi s šokom. Najboljše so tiste budilke, ki dodajajo zvok; od začetnega tihega pa do postopno glasnejšega zvonenja. Vsi pametni telefoni imajo že aplikacije za bujenje na primer s šumenjem oceana, s tibetanskimi zvončki, s ptičjim žvrgolenjem – z zvoki, ki so naravni in nam ne dvigne stresnega hormona še preden odpremo oči.

Navijte budilko za čas spanja
Pomembno je, da gremo, če se le da spati ob isti uri in to pred polnočjo. Bioritma ne moremo spremeniti čez noč. Veliko lažje bo, če postopoma, vsak večer hodimo spat deset minut bolj zgodaj, dokler ne dosežemo prave ure. Med 11 in 2 uro je čas regeneracije adrenalnih žlez in zato najbolj pomemben čas spanja. Raziskave kažejo, da smo v rizični skupini obolelosti za rakom, če spimo manj kot 6 ur na noč ali več kot 9 ur. V primeru, da spite preveč obvezno poiščite pomoč pri zdravniku. Lahko gre za slabokrvnost, slabo delovanje žleze ščitnice, depresijo, pomanjkanje vitamina B12, folne kisline ali vitamina D. Izrednega pomena, predvsem na naše psihično zdravje je tudi sanjanje. V REM stanju, ko globoko sanjamo rešimo prenekatere probleme, ki se nam nabirajo v podzavesti. Če ne morete spati, pišite svoje misli. Tako se boste razbremenili in lažje zaspali.




VEČ O MELATONINU NA NAŠEM BLOGU: http://klinikazacrevesje.si/melatonin-08-08-2017.html


KOKTAJLI ZA SPANJE
Stanje se ne bo izboljšalo čez noč, bi pa moralo pomagati v roku 14 dni do enega meseca rednega jemanja pravih dodatkov. Ker imamo večinoma več težav hkrati smo izbrali koktajl, ki pokriva vse. Vsekakor pa je veliko boljši od vseh uspavalnih tabletk, ki vplivajo na neurotransmitorje in povzročajo odvisnost, depresijo in nejasnost – meglo v glavi.


GOOD NIGHT vas podpira z vsem in pri vsem ter vsebuje:
KONOPLJINI in GRAHOVI proteini-aminokisline telo uporabi za proizvodnjo serotonina, nevrotransmiterja, ki sprosti možgane in hormona melatonina, ki nas zaziba v spanec.
CHIA - nas napolnijo z minerali, vitamini in omega 3 maščobnimi kislinami ter pomagajo, da se telo in misli ohladijo. Omega 3 delujejo proti stresu in izboljšujejo spanec.
AŠWAGANDA - vsebuje alkaloide in vitanolide, ki v telesu nižajo nivo stresnega hormona kortizola, krvni tlak in nivo sladkorja. Ravno vitanolidi so odgovorni za sprostitev organizma. Zaradi teh lastnosti je glavni ajurvedski spalni tonik, ki umirja, ohladi organizem in uspava. Krepi živčni sistem in preprečuje nemirnost. Zlasti za tiste, ki jim nenadni dvig kortizola ne da spati.
PASIJONKA - pomaga pri sproščanju aminokisline GABA, ki zniža aktivnost možganov in s tem pripomore k spanju. Je spazmolitik-sprošča mišice, blaži tesnobo in nespečnost, lajša astmatične napade podnevi in ponoči.
HMELJ - vsebuje učinkovino metilbutenol, ki umirja, deluje proti nemiru, prestrašenosti in uspava. Zmanjšuje napetost v mišicah in lajša prebavne motnje, ki so živčnega izvora. Preprečuje sindrom razdraženega črevesja.
MAGNOLIJA - vsebuje organsko sestavino magnolol ter honokiol, ki spadata med lignane in delujeta proti depresiji in anksioznosti. Preko krvno možganske pregrade vstopata v možganovino. Magnolija pomirja ter izboljša kvaliteto spanca. Deluje proti zbujanju sredi noči.
SPIRULINA - je bogata z L-triptofanom, aminokisline, ki gradi možganska neurotransmiterja melatonin in serotonin. L-triptofan je naravno pomirjevalo, ki spodbuja spanec. Povzroča sproščanje živčnih prenašalcev v možganih, izboljšuje razpoloženje, spomin, pomirja in povzroča veselje.
GRIFONIJA - v ekstraktu s 98% 5-http-ja za čisto proizvodnjo seratonina, kar preprečuje depresijo in nam sproti briše posledice stresa. Po drugi strani pa skrbi za uravnan nivo dopamina. Dviguje razpoloženje in prispeva k zdravemu spancu.
PRESNI KAKAV - zaradi visoke vsebnosti magnezija umirja telo in dihanje ter sprosti mišice.




Dodatno, če so problem s krči ali s fibromialgijo:

Magnezij – pomirja in tako ali tako ga moramo jemati še zaradi drugih stvari in v hrani ga absolutno ni dovolj.
Doziranje: 500mg -1000mg (v obliki citrata za boljšo absorbcijo)

C vitamin - za obnovo nadledvičnih žlez, proti stresu.
Doziranje: 500 - 1000 mg, zvečer.



Lepe sanje in lahko noč!



Spanje je prvi korak k hujšanju in uravnoteženim hormonom. Zato se moramo naučiti kako naredimo spanec bolj globok, kaj so naravna uspavala oziroma kaj nas sprošča in pomirja.



Pripravila AV




FUTURISTIC BLOG

ODPUSTITE SI

Eno najtežjih priznanj je, da smo naredili napako, ki je lahko včasih usodna. Kako odpustiti sebi in drugim ali celo prositi za odpuščanje? Kakšne so posledice neporavnanih računov z vestjo?

PREBERI VEČ
INSTAGRAM
PRIJAVITE SE